Sidor

torsdag 31 maj 2012

Lunda Tempo

Förra året när detta tempo (som går på 21 km) gick var jag sjuk och stod vid sidan av och tittade drömskt efter alla som körde. Detta är en av mina favoritbanor då jag cyklar mycket i dessa trakter och känner till dess karaktär.

Det var 12 grader när jag steg ur bilen men jag bestämde mig ändå för att köra i tempodräkt utan ben. Uppvärmningen kändes för jävlig. Ont i sittbenen (håller fortfarande på att vänja mig vid nya sadeln), flåsig och benen sved efter hundratalet meter cykling. Bestämde mig för att hålla igång tills det var dags för start och blev nog bara stående 1 minut innan det var dags för mig att komma iväg.

Kom iväg bra och fick upp farten. Sedan jag gått över till att klicka i vänsterskon vid start har allt gått mycket bättre och startmomentet känns mindre dramatiskt. Tidigt i loppet tog jag tag i andningen och fick fin kontroll över den. Ingen hyperventilering utan bara lugna, starka andetag och när detta faller på plats gör i stort sett allt annat det också. Jag blev tidigt omåkt av killen som startade bakom mig men stressade inte för det. Jag visste dessutom att 2 minuter bakom mig startade en snabb tjej men försökte bara fokusera på mitt lopp. Det kändes stundtals ganska trögt ut till vändningen då vinden tog tag i en men jag bara fokuserade på min andning, min kadens och att ha ett jämnt tryck i pedalerna.

100 meter efter vändningen mötte jag den snabba tjejen och efter ytterligare några minuter körde hon om mig. Jag fick bensin i benen av att bli passerad och lyckades höja mig ytterligare ett snäpp. Dock var jag rädd att spränga mig så jag försökte trampa lätt uppför för att sedan blåsa på nerför samt på flacken.
Jag kom i mål med en bra känsla. Jag hade gjort ett bra lopp och var nöjd. Jag hade varit medveten om hur jag måste agera hela loppet, hur jag bör fördela mina krafter, att inte stressa när jag blev omåkt samt att försöka ha en plan under loppet. Tiden blev ett kvitto på att jag är på rätt väg. 35.07 och snitt 35.88 (som är nytt pers med två hundradelar). Jag hamnade "bara" 3 minuter efter bästa dam, det brukar vara 4 minuter...Jag strävar vidare mot delmålet 36 km/h i snitt under ett lopp. Nu var jag 7 sekunder från det målet.

torsdag 17 maj 2012

Bro Skällsta Tempo

Dags igen för SMACK Tempo, denna gång i Bro. Jag måste säga att mina förberedelser inte går till världshistorien som de bästa då jag somnade på soffan framför Girot och sömndrucket konstaterade, när jag vaknade, att vi skulle åka om 20 minuter....Jag har varit trött de senaste veckorna och det är nog en kombo av många faktorer. För lite sömn, upptrappad cykelträning och pollen? I varje fall vaknade jag till på vägen dit och uppvärmningen blev halvdan då vi hade lite begränsad tid på oss...

Jag kom iväg bra men tidigt kände jag att det skulle bli tufft. Andningen ville inte ramla på plats och jag fick ägna för mycket energi till att bara andas ordentligt. Benen kändes hyggliga men det blev för obalanserat på det hela taget...
Förhållandena var riktigt bra. Inte så mycket vind och hygglig värme samt att banan inte var så backig.
Det var första tävlingen på nya sadeln och det kändes jättebra! Jag måste dock justera den en aningen då jag gled framåt hela tiden. I skrivande stund har vi redan justerat detta och kört en femmila runda så det är fixat nu.

Jag är trots allt nöjd med mitt lopp. Banan var 22.6 km och sträckte sig Bro-Bålsta-Håtuna-Bro. Jag kom i mål som andra dam på en tid 28:20 (första dam hade 24:18) och snitt 35:37 så det var ju OK. Min strävan nu är ju att passera 36 km i snitt och det är inte långt borta så det är bara att bita i. Jag följer Alex träningsschema och det går framåt, minsann....

Nästa tempo är om två veckor och går Lunda-Gottröra-Lunda. En bana jag gillar och känner väl. Ska jag försöka persa då och spränga 36 km snittet? Ja, vi får se.

tisdag 8 maj 2012

Örebro Veterancup inställt

Jaha, hela helgens tävlingsplaner inställda. Vad gör man då? Hittar något annat skoj att roa sig med kanske.......
Åvatempot som ingår i ESDUU cup? Nähä...den var också inställd....

Igår blev det i varjefall det första passet på nya sadeln och det behövs nog finjusteras lite i lutningen. Alltså, sadeln var kanon men jag åkte fram lite för mycket för att jag skulle få ro i bågen. Fantastiskt att inte vara bortdomnad där nere efter 10 minuter. Hela passet tog drygt en och en halv timme och i det stod 3 x 10 km i tröskelfart på schemat med c:a 4 minuters vila mellan intervallerna. Bra känsla och underbart ackompanjerad av en Beyonce-remix som gick på repeat. Kände mig grymt nöjd när jag kom hem men hade kramp i benen och kom därmed på att jag glömt att ta mina magnesiumtabletter nu i två dagar.


söndag 6 maj 2012

Ny sadel, lugn och ro samt grym pepp att träna!Äntligen har min nya sadel anlänt! Uthämtad i kväll och monterad i morgon innan jag ska ut på mitt första pass enligt nya träningsschemat. Enligt uppgift ska det ta några rundor innan man vänjer sig men jag har höga förväntningar då så många talat gott om den. Inte jättesnygg men det skiter jag i, huvudsaken är att jag vänder tillbaka kastreringsprocessen som min nuvarande sadel håller på med....

Efter Brottbytempot körde jag med VCK's lugna grupp på torsdagen men sedan vilade jag fredag och lördag. Dels för att Jonas sa till mig att jag vinglade av utmattning på fredagmorgonen men också för att jag kört ganska hårt i en vecka utan någon vila alls. Sov länge på lördagen, sedan åkte jag hem till min mamma i Enköping och blev omhändertagen.

Idag söndag sov jag till nio, åt frukost och åkte sedan upp till Vallentuna IP för att köra VCK's damgrupp. Det blev en extremt lugn runda och det kändes faktiskt ganska lagom en dag som denna. Sedan åkte jag ner till Gym och Sim för att sola och basta. Fantastiskt skönt att avsluta helgen med lite egentid och bara ta det lugnt.

Nu sitter jag och väntar på att få åka och hämta Jonas, som kommer med bussen från Härnösand. Ska bli skönt att få hem maken igen. Det blir lite långsamt utan honom....

torsdag 3 maj 2012

Brottby Tempo

Kvällen var underbar. Lätt vind, solsken och skön temperatur. Premiär för bara ben i 20 härliga kilometer!

Startfältet var knappt 70 personer, vilket förvånade mig då förutsättningarna var perfekta. Många kanske tycker att världsmetropolen Brottby ligger avigt till? Nåja...

Under uppvärmningen kändes det lite för tungt och jag konstaterade att det var dåligt med luft i bakhjulet varpå jag cyklade tillbaka till parkeringen och såg till att få i mer luft (tack till Kalle Zander). Nu stred jag fram lite bättre och benen vaknade till liv.

Brottbybanan är välbekant för mig. Jag känner till kuperingen så det var extra lätt att lägga upp loppet. Visst, första kilometern kändes ju för jävla dålig (som vanligt) men jag visste att det snart skulle bli mer "uthärdligt". Fokus, som alltid, var att göra ett jämnt lopp och inte ryckas med av de som passerade. Försökte även köra i "min tunnel" och inte slösa energi på att titta på andra tävlande som jag brukar. Det är mitt lopp, min disponering av loppet som gäller! Jag tyckte att jag hade bra närvaro, bra flyt och kom i mål på 33.27. Jag hade ett snitt på 35.86 vilket är ett personligt rekord over all! Jag hade ju känt att det gått bra eftersom jag fått i hop fler element än i helgens tävlingar men man vet ju sällan hur mycket ens insats är värd.

Extra glad blev jag under kvällen då jag fick mitt träningsupplägg av Alex via mail. Äntligen får jag något konkret att träna utifrån! Hittills har jag ju famlat lite i mörkret när det gäller träning. Plankat lite av Jonas upplägg som han fått av sin gamla coach Andreas Linden men det har varit svårt att applicera det på mig.
Upplägget består av att fokusera på tröskelintervaller några veckor nu för att sedan gå över till mer "hardcore" intervaller. Skulle tro att det är c:a 10 timmars träning i veckan men den träning som är, ÄR TRÄNING! Alex's motto är "kort och hårt" och det kommer att bli mycket intressant att utföra den här träningen och se vad den ger mig.

En "Adamo Time Trial" sadel är just nu på väg till Vallentuna! Fantastiskt då även loppet igår var en ren pina och jag fick ideligen sitta om för att hitta en sådan smärtfri position som möjligt. Så jävla irriterande! Mycket slösenergi där vill jag lova.....Kanske därför jag grinar så illa på bilden?


Foto: Niklas Källströmtisdag 1 maj 2012

Tävlingshelg

I helgen deltog jag i mina två första, riktiga cykeltävlingar! Vi börjar med SMACK Tempot som gick på lördagen.

Banan har jag kört tidigare så jag visste att den inte bjöd på några större backar eller andra överraskningar. Det blåste dock ganska mycket vilket gjorde resan tillbaka efter vändningen ganska intressant. Jag försökte göra ett sådant jämnt lopp som jag kunde och första 15 km var ganska lätta (medvind) men när det var 9 km kvar gick man in i motvindsväggen. Jag krigade på så gott jag kunde men tappade nog ganska mycket fart och kom i mål på 52.42 (34.1 i snitt) och resultatmässigt blev det 4/4 och dryga 40 sekunder upp till trean. Helt OK resultat med tanke på omständigheterna, premiären samt de fakto att jag fortfarande inte är tillräckligt stark/uthållig att mäta mig med de bättre.
En senare utsago hade jag fått en chokladkaka för min 4:e plats om jag stannat kvar på prisutdelningen, vilket var en fin gest av SMACK. Jonas och jag åkte dock hem efter fikat då vi hade gjort "vårt". Vann D40 gjorde Lena Bernström från Hofvet på dryga 49 minuter. 

På söndagen åkte vi till Wira Bruk där Hofvet Tempot gick av stapeln. Mindre vind än på lördagen men denna bana var lite mer krävande med speciellt en backe i åtanke. Fick gå ner på lilla klingan och veva på utav satan men då går det ju inte så fort.
I D40 var vi bara tre startande. Jag och två starka damer från Hofvet (Susanne Berner och Lena Bernström) med mig i mitten av startlistan. Jag kom iväg bra i starten och hade ganska bra rytm fram till Backen, där jag helt kom ur fas. Precis efter backen blev jag ikappkörd av Lena och jag försökte hålla min "plan" trots att jag rycktes med av hennes tempo.  Fram till vändningen sedan gick det hysat för att få lite medvind precis efter vändningen. Härligt och välbehövligt! Lena försvann mer och mer men jag försökte att inte tänka på det utan hålla planen, göra ett jämnt lopp och hålla in till mål. Jag stumnade dock lite i backarna på vägen tillbaka och kom i mål på 53.32 (33.6 i snitt), dryga 4 minuter efter Susanne men "bara" 3.20 efter Lena (på lördagen var jag 3.40 efter Lena). En ny detalj för mig är att 1:an, 2:an och 3:an alltid hamnar på pallen inom cykling vilket ledde till att jag fick "brons-medaljen" trots min 3/3 placering. Jättetrevligt men det skulle förstås vara roligare att komma på pallen och veta att jag krigat mig in där, inte bara för att jag "hamnade" där. Nåja, detta är ju bara början. Jag vet ju vad mitt mål är och alla dessa tävlingar fram till målet är ju bara delmål.

Vad lärde jag mig i helgen då?

- Jag måste planera mina toabesök. Det går inte att ha bråttom på toa och ha tempodräkt på sig.
- Det är inte värt att tro att jag kommer vänja mig vid temposadeln som envist kämpar för att kastrera mig. Ny sadel är inhandlad och jag är 1800 spänn fattigare
- Att inte bli stressad av att jag just nu ligger 4 minuter efter täten. Var sak har sin tid och min tid kommer.
- Vikten av att hålla sin plan och rytm under loppet.
- Att vi behöver köpa en "uppvärmningstrainer" att ha vid bilen istf. att planlöst värma upp på anvisade vägstycken.

Närmast väntar SMACK Serien på onsdag, denna gång i Brottby. Ett lopp på drygt 20 km och härlig väg. Sedan kommer Örebro tvådagars 12-13 maj då Jonas och jag kommer att bo på Scandic Örebro Väst mellan dagarna. Jag vet inte så mycket om de loppen men jag har kört Triathlon uppe vid Ånnaboda tidigare och den backen var ju minst sagt intressant.......


Innan start Hofvet TempotPrisutdelning Hofvet Tempot