Sidor

lördag 22 juni 2013

Semesterplaner in making

En vecka kvar till semester. Så skönt och välbehövligt. 5 veckors ledig tid där jag bara jazzar runt och tar det lugnt. Nåja, jag ska ju träna ordentligt men överlag ska det bara slappas och varvas ner. I höst hoppas jag vara en helt ny människa med massor av energi och styrka.....

Vad händer nu då? Jo, när semestern påbörjas så är det ju så förnämligt att Tour de France också börjar. Även fast jag inte är så inbiten i sporten så älskar jag att följa etapperna på TdF. Främst för att det är så imponerande hur cyklisterna tar sig igenom loppet men också för de utmärkta kommentatorerna, Roberto Vacchi och Anders Adamson. Halva behållningen är faktiskt att lyssna på vad de har att berätta samt hur de gnabbas och hur kul de verkar tycka det är. Sann inspiration. Jag har upplevt Vacchi i andra arrangemang också och det är imponerade hur kunnig han är och har möjlighet att behålla sitt "flow" genom det han gör. Ser fram emot TdF 2013 helt enkelt!!
Jag ser också fram emot att åka ner till Ystad i slutet på juli för att kolla på Veteran SM. Jonas kör H40 Tempo och jag ska vara mentalt stöd och hantlangare. Vi ska bo i Tomelilla och förutom tävlingen ska vi försöka göra detta till en liten "minisemester" också. Jag gillar verkligen Skånelandet och många semestrar firades här förut men då i Malmö-Falsterbo, när jag var aktiv inom ridsporten. Vi åker tidigt på torsdagen och sedan hem igen på lördagen.
Annars så blir det nog att vara hemmavid. Jonas och jag har inte helt synkad semester utan bara tre veckor tillsammans. Detta gör att jag får "roa" mig själv den första och den sista veckan, vilket förstås inte är några problem. Jag har några småprojekt i hemmet jag tänkte ta mig an, sedan har jag ju också balkonghäng, finkaffe, radio, rosévin och förhoppningsvis massor med sol.

Min träning går riktigt bra. Det har inte blivit så mycket träning  men de pass jag gjort markerar utveckling varje gång vilket känns bra. Sista passet före midsommar var jag och Jonas ute och farttränade. Jag fick ligga på rulle i olika serier där hastigheten låg mellan 36-40 km/h för att försöka få lite känsla för fart igen, något jag tycks ha tappat på sistone. Det kändes i varje fall mycket bra, även om jag fick kämpa stundtals, och vi bestämde att vi ska försöka göra dessa pass lite oftare.
Glad efter fartpass med Jonas.
Idag blev det bara en powerwalk då det blev lite för mycket vin igår. : / I morgon är det dock dags att köra lite långintervaller igen för att väcka upp kroppen inför onsdagens tempolopp. Det ska bli så kul att köra igen och jag hoppas att det blir hyggligt väder.


torsdag 13 juni 2013

Linjelopp med mersmak

I tisdags var jag i väg på ett häftigt event. Damer runt hela Sverige (kanske över hela Jorden) var inbjudna på tävlingsträning i Linje. Ett event skapat av min klubb CK08 och initierat av Martin Ingelgård, självaste "Le Directeur Sportif" av CK08 damelit.

Lite drygt 19:00 på tisdagen gick starten. Jag tror vi var 11 damer till start och när motorcykeln släppte oss så gick det fort. Så fort att jag tappade rullen uppför första backen och 5 damer försvann så småningom. Jag och Matilda I. hamnade nu lite i ingenmansland och där låg vi och körde ett tag växelvis innan 4 damer kom i kapp och nu var vi 6 st som skulle ligga och "taktika" ända till slutdelen av banan.

Jag känner ju banan väl så jag visste att det kom ett backparti där det är klokt att ha lite stål i benen för att ta sig jämnt upp och över. Därav "rävade" jag lite och lät de andra dra och jag låg och bidade min tid. Jag kände mig riktigt stark uppför och hade inga problem med att hänga på vid småryck och dylikt.
När det började dra ihop sig så var vi fortfarande tighta och jag visste ung. var jag ville börja gå. Det var ju förstås alldeles för tidigt men jag fick en lucka som jag höll in i mål (läs: tunnelseende och nära dödenupplevelse) och rullade in som 6:a. Men FAN vad kul det var!!

Vi var en brokig skara av damer: elitjtjejer, en Subxx:are som kört från Örebro (respekt!), någon utan klubbtillhörighet, några veteraner och en MTB tjej. Vi var alla överens om att detta givit oss alla något "stort", något att bygga vidare på. Hoppas fler damer, tjejer, kvinnor, ladies, "käringar" dyker upp nästa gång, som enligt uppgift blir någon gång i början på juli. ALLA kan verkligen köra! Dessutom blir det garanterat trevligt snack efteråt där det bjöds på fika. För ynka 20:- kan man få ta del av något stort.

Själv fick jag ju nu blodad tand att börja köra Linje i veterancupen nästa år. Med mer träning och rutin kan nog detta passa mig perfekt.
Summering och Note to Self:
Det går fort vid start och jag har inte den explosiviteten ännu. Därav måste jag öva mer specifikt på igångdrag och förmågan att orka vara av/på.
Börja inte gå på upplopp för tidigt. Det höll denna gång men det var tusan inte långt borta att jag brände det.

Innan start. Jag hukar bakom CK08 tjejen längst fram till höger.

Igår var jag och Jonas ute och körde ståendes backintervaller och det är ju plågsamt vilken dålig teknik jag har uppför. Jag körde 6 st. 2 minuters intervaller med 2 minuters rullvila och försökte mest testa mig fram hur jag skulle forcera backen på bästa sätt utan att bonka efter 200 meter.....Nja, jag får nog tillskriva denna träning som en "beta"version av det som komma skall. Något som gjorde mig glad var att huvudet var starkt i varje fall, något som blir bättre nu för varje gång jag cyklar.
måndag 10 juni 2013

Tävlingshelg och Linjeträning

I fredags fick jag agera vindskydd åt Jonas. Han skulle tävla under lördagen och ville komma ut och vispa runt benen lite, lätt. Vi körde en runda på drygt 4 mil och jag borrade på i motvinden så gott jag orkade och visst börjar det redan hända grejer! Jag kände mig starkare än på länge och nu när huvudet är med lite bättre så orkar man ju övertala sig om att det faktiskt går! Jag kände mig riktigt nöjd när vi rullade in på gården. För en gångs skull så fick JAG dra Jonas :-)

Loket Wiklund
På lördagen åkte vi till Köping där Jonas tävlade i Tempo. Själv var jag hantlangare och "pepp" i det fina vädret. För en gångs skull var jag smart och smorde in lite solskydd då det är lätt att glömma solen i blåsten. Man bränner sig ändå....
Jag blev så sugen på att tävla själv, så sugen att jag faktiskt överväger att köra Svanesund, som är det sista loppet i Veterancupen i år. Om jag ändå ska åka med Jonas tvärsöver landet så kan jag ju själv köra loppet. Det känns nog inte lika drygt då. Dessutom är det ju lååångt kvar tills dess så jag hinner nog utvecklas mer tills dess och bli snabbare. Bara att streta på.

Nu till veckan tänkte jag köra lite Linje-träning. I morgon tisdag har ju min klubb CK08 ett event där man bjudit in damer till träningstävling med start i Markim. Detta tänkte jag köra samt onsdagens SMACK Linje som utgår från Lindholmen. De snabbaste lär ju försvinna snabbt men jag hoppas det finns en lagom grupp att köra i. Det ska bli riktigt kul att lufta sig lite igen. Hoppas på fint väder och pigga ben.

Nästa Tempoträning i SMACK serien jag tänker köra går 26/6 i Uppsalatrakten. Förra året tog jag pers i snitt på den banan men tror kanske inte på lika fin tid i år som då. Det är dock min favoritbana och jag ska göra så starkt lopp jag kan så vi får se. Distansen är 25.6 km och banan är ganska flack.

torsdag 6 juni 2013

Skokloster Tempo

Äntligen trädde jag då in i SMACK serien igen. Jag körde ju en variant på Lundatempot 10/4 (det datumet glömmer jag aldrig) men jag räknar inte det då det var under minst sagt tråkiga omständigheter så detta blev min "debut" så att säga.
Jag var lite nervös faktiskt och kände mig upprymd. Kvällen var underbar och blåsten i det närmsta noll vid start. Lite fipplig start men jag fick upp farten och kom iväg. Det var alldeles för dåligt tryck i benen dock men jag tänkte inte låta det bekomma mig. Första uppförsbacken kändes det som om jag stod still men det bekom mig inte heller. Sanningen är den att jag hade ganska dåligt fokus. Tittade på folk som stod vid sidan av vägen, tittade på dem jag mötte samt tänkte flera gånger att "vad fint det är här ute i Skokloster". Men svaga ben och lungor, dåligt fokus, vad gör det när man bara njuter av att känna känslan att det är så roligt att köra igen?
Denna bana är ganska tuff. När jag gick i mål så var jag trött. Maskineriet är inte så väloljat ännu samt att jag tror att bensinen inte räckte hela vägen heller men jag var NÖJD. Jag kände att jag inte kunnat göra mer denna gång och då är det gott nog. Mitt huvud är ganska vekt ännu men det blir ju bättre. Detta är ju mitt tredje år så jag minns ju hur det varit och jag får vara stark i tron att jag undan för undan kommer att förbättra mig igen så jag får vara schyst mot mig själv.

Banan var 22.6 km och jag körde in på 40:30 (snitt 33:48 km/h) och det får markera en nystart detta år. Jag tror att det är 5 tempon kvar att köra så det ser jag fram emot. Jag ska även komma iväg på några linjelopp hade jag tänkt. Det är dags att utvidga repertoaren och upptäcka nya, roliga utmaningar inför 2014.

tisdag 4 juni 2013

Jag cyklar igen

Jag har äntligen smugit igång igen med cyklingen. Det går inte så fort men det går. Jag har ju försökt hålla igång med annat under mitt lågtryck så jag är inte helt "rökt" gällande styrka och kondition.
Jag har kört lite korta och långa intervaller samt några längre pass på sistone och det har känts mycket bra och framför allt har pannbenet fungerat samt glädjen har funnits där.

Vad händer nu då? Jo, jag har fimpat idén om att träda in i Veterancupen i år. Jag är helt enkelt inte konkurrenskraftig och det känns inte viktigt för mig att "träna" mig i form på tävlingar. Detta har jag SMACK-serien till, vilken jag ska kliva in i igen nu på onsdag. Gällande Veteran SM så ska jag åka men endast som Jonas sällskap. Jag får stå bredvid i år och titta på alla andra men det är OK, jag vet ju varför.

Att börja köra SMACK-serien igen ska bli kul. Dessutom så anordnar min klubb, CK08 träningar för damer i linje i Vallentunatrakten. Ett jättekul initiativ som förhoppningsvis ska locka fler tjejer att "våga" ge sig ut och tävla. Mer information finns bl.a här: CK08 bjuder in färska damcyklister till träningstävling
Alla tjejer som läser här, kom förbi för tusan. Det kan ju bli riktigt kul!

Andra små morötter jag försökt peppa mig med är att nästa år så ska jag och Jonas åka på cykelsemester. Kanske Mallis, kanske någon annan destination. Bara det blir sol, bra cykel, god mat och glädje så bryr jag mig inte så mycket om VAR bara det blir av. Om någon vill dela med sig av sina semesterpärlor får ni gärna tipsa här. Vore kul att få förslag på olika resmål men alla inlägg är välkomna!

I helgen som gick var det en riktig träningshelg med korta intervaller på fredagen, långa intervaller på lördagen och lite längre pass på söndagen. Underbart att komma ut igen och det går framåt, om än lite långsamt.

Stilbild efter fredagens intervaller


Ryggtavlor på söndagens tur