Sidor

söndag 23 september 2012

Styrketräning och SPA

Vilket rafflande avslut det var i VM! Fredrik Kessiakof har ju verkligen gjort en kanonsäsong. Vilken kille!!! Häftigt att fler svenskar börja visa upp sig på de stora arenorna.

I helgen har jag varit gräsänka då maken for upp till Härnösand för den årliga älgjakten. För ett tag sedan bokade jag tid på ett SPA för lite sköna behandlingar. De hade precis flyttat och hade 50% på alla behandlingar så jag slog till på en ansiktsbehandling samt fotvård. Det var underbart att bli pamprad men fan vad ont det gjorde när terapeuten (de titulerar sig visst så) började klämma i mitt ansikte för att rena porerna!! Oh my god! Hade jag fattat detta vete tusan om jag gått. Där låg jag och kved i fem minuter medan hon klämde ihjäl mig!!! Nåja, efter denna pina blev det mer trevlig då jag fick ansiktsmassage, ansiktsmask och brynplockning. Jag fick dessutom fransarma färgade så syns de faktiskt!
Idag sitter jag här med rött plyte. Hoppas rodnaden släpper men huden har väl svårt att glömma den brutala behandlingen igår???


Röööööd

Nu kommer tiden då jag delvis börjar träna inomhus. Det går ju fortfarande att träna utomhus men i veckorna hinner jag inte ut med cykeln då det blivit mörkt innan jag hinner hem. Visst, jag kan ju cykla en liten stund men på sistone har jag låtit vägarna ta mig lite hit och dit och plötsligt är man ute i två timmar. Då är gymmet ett perfekt alternativ då jag både har gym och simhall i samma byggnad. Utbudet ökar om man så säger...
Hittills har jag börjat på ganska lätta vikter men med lite fler repetioner. Träningsvärk brukar ju komma som ett brev på posten och först när första svängen av värk ger sig brukar jag lägga på mer vikt och ta ner antal repetitioner. Jag lyssnar alltid på egen musik då jag tycker att "gymmusiken" blir för skränig och oftast heller inte i min smak. Att stänga in sig är bra för moralen. Jag är inte så sugen på att pladdra med bekanta när jag går ner utan då har jag ett MÅL. Häromkvällen missade jag dock att brandlarmet gick och helt plötsligt var alla borta!!?? Jag gick runt en stund och hittade tillslut en kille som sa att det förmodligen var falskt larm (vilket det visade sig vara) men jag fick en tankeställare. Kanske ska sänka volymen lite (eller bli mindre inbunden??).

Just nu ligger fokus på överkroppen. Jag får ju fortfarande bra benträning av cyklingen så prioriteringen känns helt rätt. Benen kommer få sitt senare så jag är inte orolig. Svårast tycker jag, då jag är lite rudis på styrketräning, är att veta när det är dags att lägga på mer vikt och hur man gör mest "rätt". Sedan finns ju skaderisken också och jag vill inte låta dumhet spoliera min träning. Sooo many things to think about!Annars känns allt bra just nu. Träningen går bra. Löpningen (den lilla jag gjort) känns fantastiskt, simningen går bättre än förväntat men det är cyklingen som känns allra bäst. I och med Crossköpet har jag fått ytterligare krafter att genomföra träning. Idag söndag bestämde jag mig dock för att vila då kroppen känns tung. Det är som att den behöver tillgodogöra sig styrketräningen nu och kan inte ta emot mer. Det blev en soffliggardag framför TV'n och VM så det gjorde inget. Somnade visst till en stund också :-)

tisdag 18 september 2012

It's like a drug.......and I like it!

En av mina jobbarkompisar brukar säga "Gunilla - du knarkar träning". "Ehhhh.....gör jag?" svarar jag då och tänker att jag inte orkar predika för "folk som int begriper" varför jag tränar så mycket. Jag brukade råka ut för samma inställning när jag höll på inom ridsporten och hade två hästar (och mig själv) i tävlingskondition. Det slukade det mesta i mitt liv; tid, pengar, ork och till slut mitt förhållande.

Det finns kanske många toleranta män där ute men vem orkar vänta tills runt 22:00 på sin flickvän som kommer hem dödstrött från stallet, äter middag, duschar och går och lägger sig? Alla veckodagar, året om?
Med detta i bagaget så tycker jag att mitt förhållande till min träning idag är rena barnleken och nu har jag ju massor av tid, ork och pengar över :-) Att jag dessutom träffade en likasinnad man var ju helt fantastiskt och idag är vi gifta sedan tre år.

Nåja, vad jag skulle komma till är att jag fortfarande "skrämmer" folk med min träning på något konstigt vis. Någon vill vara "lagom" och träna en timme, tre dagar i veckan. Någon annan vill bestiga Mount Everest utan syrgas. Det är helt OK med mig. Jag känner inget behov att utvärdera dessa människors beteende utan "respekterar" deras val och prioriteringar. Att folk inte kan göra samma sak för mig finner jag en smula förvånande men ger mig samtidigt bensin på min eld. OM det skulle vara så att jag faktiskt inspirerar min jobbarkompis trots att jag skrämmer honom så är det ju super! Vi är ju massor extrema "därute" i rörelse inom olika sporter och om vi jämställs med knarkare (även om jämförelsen är lite negativt laddad) så blir jag i varjefall hellre hög på detta "knark" än soffpotatisknarket eller andra riktiga droger.

Undrar om det är denna drog som gör att jag inte kan lägga cyklingen på hyllan nu i min alternativträningsperiod? Det går liksom inte att låta bli att trampa...Vädret, glädjen, omgivningarna, känslan.....det spritter i cykelbenen som nu får konkurrens av löparbenen. Även om det är roligt att ta upp löpningen igen så är det inte samma känsla eller glädje som cyklingen bringar. Cross-cykling är dessutom ännu roligare. Vem kunde ana att jag skulle tycka att det var OK att bli skitig? Inte min man i varjefall som skrattar åt mig och min nya inställning. Det senaste året har jag gått igenom ett glädjerus och lärt mig massor nytt inom cyklingen. Detta att jämföra med året innan då jag totalt körde huvudet "i kaklet" inom triathlon och inte tyckte att något var kul längre. Med årets glädjerus i bagaget är jag nu redo att flirta med triathlon nästa år igen och ALLT är cyklingens fötjänst! Det ni!

Helt slut efter maxtest - still love it!

onsdag 12 september 2012

Wiklund goes off road

Jo....jag skulle ju alternativträna i fyra veckor nu och bara cykla lite så där till mans....allt för att bygga upp ett riktigt sug för hårdträning igen. Det höll i tre dagar. Nu när det är så fint väder känns det tråkigt att hänga på gym. Jag vill vara ute!!

Igår fick jag ett infall att jag skulle köpa en Cross. Jo, jag har ju funderat ett tag på hur jag ska kunna cykla ute så länge det bara går på säsongen och tänkt i dessa "köpe" banor förut. Nu slog jag slag i saken och hittade en jättefin, begagnad Scott på en känd cykelsajt.
Var och tittade och provcyklade i går kväll och affären gick i lås så med oss i bilen hem låg en röd metallic (typ) Scott och väntade på att få ett nytt hem.

Ikväll var jag ute och luftade den och weeee vad det gick i skogen. Det var ju jättekul och annorlunda mot att stirra ner i asfalt, som jag normalt är van vid. Jag tror att detta kan bli ett jättebra komplement till min träning och jag hoppas på att bygga upp starka ben till nästa säsong!


Efter denna ljuva skogsupplevelse, som bjöd på både grusväg, lera och skogsstigar så fick cykeln sig en avspolning och lite puts och studs. När jag ändå var igång så tog jag ut linjehojen och rengjorde den också. Det är tufft att rengöra vita cyklar och det krävdes allsköns knep för att få den vit igen. Nu står i varje fall 4 rena cyklar i förrådet. Linje- och Tempocykeln har gjort sitt för i år, Nishikin sätts på trainern och Scotten får agera "dirtbike" tills det blir för kallt att cykla ute. Nåja, jag har skaffat mig alternativ i varje fall.

söndag 9 september 2012

Ramnäs Tempo och Veterancupsfinal i Tempo

I går var det Veterancupsfinal i Tempo i Ramnäs och både jag och Jonas stod på startlinjen. Banan var 18.5 km och relativt flack. Någon backe var det men det som bjöd på mest motstånd var några slakmotor. Motvind ut och med/sida hem. Vi steg upp tidigt på tävlingsdagen för Jonas hade start 08:13 och väl på plats var det kallt.....kallt. I väntan på min egen start virade jag in mig i en fleecefilt men kände mig ganska "urrig". När jag väl satte igång och trampa kom värmen men känslan var allt annat än bra. Flåsig och "lam". Tja, själva loppet kändes faktiskt bättre. Inget som går till min historia som något bättre lopp dock. Jag kom i mål på 31:13 (hade nog kunnat bli något bättre tid då jag fastnade bakom en bil sista 300 m utan att kunna bränna på...) och kände mig nog ganska nöjd ändå under förutsättningarna.

Sedan frös jag hela tiden fram till prisutdelningen trots trippla plagg. Inte för att jag hamnade på pallen i Ramnäs Tempot (jag kom 4/5), nej för att jag fick en bronsplakett för min tredjeplats i Veterancupen i Tempo D40.

Fin plakett
Summa: Jag är mycket nöjd med min säsong. Tanken var ju att jag skulle "se och lära" i år och att samla på mig erfarenhet och det har jag ju gjort, Big time! Jag har träffat massor med trevliga cyklister och varit på många roliga tävlingar. Nu ska det bli så roligt att planera inför 2013!

- Jag tävlade 16 ggr under 2012 (varav 11 ggr var träningstävlingar i SMACK serien)
- Deltog i Veteran SM i Tempo (plac. 6/8)
- Deltog i Nordiska Mästerskapen i Tempo (plac. 8/8)
- Klubbmästare Tempo Vallentuna CK för andra året i rad.
- Jag segrade i Upplands Cup (SMACK Serien) D40
- 3:a Veterancupen Tempo D40

Spanar in uppförsbacken!

It's over!!

1: Lena Bernström, Hofvet, 2: Maria Hermansson, Hisingen, 3: Gunilla Wiklund, Vallentuna

Glad 3:a i Veterancupen i Tempo

torsdag 6 september 2012

Lindholmen Tempo

Igår kördes sista loppet i SMACK serien för i år. Tempot gick på 14.4 km och förutsättningarna var riktigt fina. Kvällsol och stilla vind.
Då min cykling varit skral på sistone pga förkylning tycker jag ändå att jag gjorde ett bra lopp men jag hade det tungt med andningen. 
Resultatmässigt gled jag in på 24.04 med ett snitt på 35.9 dvs i samma paritet med vad jag presterat på sistone så på så sätt var det ju helt OK. Dock har jag tappat både styrka, uthållighet och teknik men det känns som om att det spelar mindre roll just nu när säsongen nästan är över. På lördag går ju Ramnäs Tempo och då är det SISTA tävlingen för i år och det känns ganska skönt för nu börjar jag känna mig lite sliten.
Jag blev klubbmästare i Tempo i och med min insats igår och vann totalt Upplands Cup D40 i Tempo. Jättekul!

Fin Guldmedalj för vinst i Upplands Cup

På lördag är det alltså avslutning i SWE Cup i Ramnäs (Tempo). Vi startar ganska tidigt så i morgon fredag mellanlandar vi på Scandic i Västerås så det inte blir så okristligt tidigt att stiga upp på lördagen. Vi är fyra damer som startar i D40 och det är inte så mycket att kriga om. De andra tre är 1:an, 2:an och 3:an från SM-prispallen i somras. Jag inriktar mig som vanligt på att göra mitt bästa lopp hittills och inte stressas av att bli omåkt.


Målgång Lindholmen Tempo. Foto: Niklas Källström