Sidor

torsdag 28 juni 2012

Danmark - Östuna Tempo

I did it!!!! Min innerliga önskan att få göra ett lopp över 36 km/h innan VSM gjorde jag till verklighet i går på SMACK Tempot i Uppsala. Detta var mitt genrep innan VSM och nu kan jag åka upp till Härnösand med ett bättre självförtroende och känslan av att "det finns där".

Danmark - Östuna banan är ett tempo på 25.6 km och, enligt mig, relativt flack bana. Visst, det går lite upp och ner men inget "allvarligt". Trots ganska svarta moln i trakten så var det uppehåll under tävlingen men vinden var lite skum. Det blåste liksom överallt. Inte mycket, men tillräckligt för att det skulle "höras väl" i tempohjälmen.
Jag fick en ganska dålig start. Fipplade med klockan (som jag glömt att reseta) samt hamnade tidigt i en dålig andningsrytm. Nåväl, jag sansade mig och hittade temporytmen efter en stund och lät benen mata på i föreskriven kadens (för mig 86-88 rpm). Vid vändningen såg jag att jag låg precis enligt tid. Jag hade föresatt att jag ville komma in på en tid under 42.40, vilket skulle ge ett snitt på exakt 36 km/h. Benen kändes bra efter vändningen och jag tryckte på lite till men bara så pass att jag inte skulle "sina". Nu jagade jag tiden och bara matade på. Sista biten går över ett öppet fält och är en "mental" raka. Jag bara borrade ner mig och drev på. Inga negativa tankar, bara ett stort DRIV. Kör, kör kör!!

I mål konstaterade jag att jag klarat tiden med nästan en hel minut. Officiell tid var 40.53 men jag tror SMACK glömt en minut för det ska vara 41.53 ( i varje fall enligt min klocka) och ett nytt personlig snitt-rekord på 36.67!! Jag var otroligt glad för många saker. Jag hade disponerat mitt lopp väl och haft en "plan" som höll, mina ben kändes riktigt bra, jag kunde fokusera på mitt lopp bättre än någonsin, jag hade bensin kvar till finishen samt att allt detta resulterade i mitt livs bästa lopp hittills! Det här är ju mitt första år som cyklist och jag har utvecklats jättebra och ser kanske nästa år mer som "mitt" år. Jag har ju fortfarande så mycket kvar att lära mig och detaljer att fila på! Hoppas nu att kurvan fortsätter uppåt inför VSM och att jag får till ett lika fint lopp där.måndag 25 juni 2012

Semester

Idag inleder jag min semesterperiod på 5 veckor. Tråkigt läge.....
Vädret kunde ju vara bättre men just idag när jag bara ska promenera som aktivitet så känns det som om det kan vara vilket väder som helst. Ja, helgen gick och den hårda träningen sitter nu i benen...det känns, precis som avsikten var. Jag orkar knappt gå uppför de 3 våningar där vi bor men jag tänker att det är nog bra att röra lite på mig. På onsdag är det ju SMACK Tempo i Uppsala så det vill till att jag har lite mer "fläsk" i benen än vad jag har nu annars blir det tufft.

Efter gårdagens pass tvättade jag alla tre cyklarna. Tempohojen såg ut som om jag kört genom en leråker med den och den annars så vita, fina linjecykeln hade en gråaktig ton. Vi ska inte tala om hur kedja, krans och klingor såg ut.....I farten fick min finfina regn/trainer/pendlarcykel en totalgenomgång också och vips så stod det tre skinande "grabbar" i källaren, på rad, igen. Det är inte likt mig att låta mina ägodelar förfalla sådär då "puts och studs" är ett av mina motton. Mina befäl i det militära älskade mig :-)

I morgon ska jag hämta diskhjulet som nu är repat med nytt lager. Hoppas, hoppas nu att det slutar att "knarra" och att jag kan använda det på VSM. Till att börja i varje fall på Tempot på onsdag.


Slutligen vill jag göra lite "reklam" för min sadel som jag har på Tempocykeln. Adamo Time Trial heter den och alla (både män och kvinnor) som har besvär med domningar eller andra besvär "där nere" kan jag nästan lova kommer att älska den. I helgen satt jag i tempoställning i över tre timmar utan några som helst problem. När jag körde triathlon tidigare så satt jag 9 mil på den gamla sadeln och när jag skulle växla till löpning så hade jag tappat känseln i de nedre regionerna. Hälsosamt? Tja, tänk själv.
Jag har haft sadeln i c:a två månader nu (fick rekommendationen av Klas Johansson på en Bikefit) och har bara gott att säga om den. Den kräver viss tillvänjning dock då den är bredare fram men det går att justera med spännband under sadeln om så skulle behövas. I stället för att ägna energi till att "sitta om" på sadeln hela tiden kan jag nu koncentrera mig på mitt lopp och förhoppningsvis skicka ner energin i benen istället.

Adamo Time Trial


lördag 23 juni 2012

Nu är det viljans makt som styr

Jag visste att det skulle bli en tuff helg, detta. Uppgiften var klar och tydlig. Kört hårt i utmattande syfte i dagarna tre! Detta ska följas av vila/aktiv vila för att sedan byggas på med vanliga pass igen, fram till VSM.

Midsommaraftonen firades med 2.5 timme på tempohojen där jag låg på Jonas rulle i en högre hastighet. Stundtals slitigt och det tog bra i benen. Vi avslutade rundan med 4 x 2 intervaller och rullade sedan hemåt och "firade" på riktigt. Det var ju så fint väder så det blev balkonghäng nästan hela dagen.Idag har jag varit ute i dryga tre timmar, i tempoställning, där rundan avslutades med 2 x 15 km intervaller. När jag rullade hemöver var känslan allt annat än toppen. Värk i hela kroppen men samtidigt den där sköna känslan att "nu är det över".....för idag.
I morgon skall något liknande upprepas men sedan är det vila. Nu är det ren vilja som styr kroppen. Pannben, pannben, pannben!
Jonas har lovat mig ström i benen och det känns som om det behövs. Det är total urlakning av benen just nu så de uppskattar nog lite "omvårdnad".
Jag tycker att det är kul, tro inget annat, men samtidigt är det oerhört påfrestande, både fysiskt och psykiskt. Jonas kör ett liknande upplägg så det blir lite "ansträngt" ibland. Det är ju iofs förståeligt då vi båda är trötta och slitna.

Efter VSM är det en veckas "träningssemester" där jag mest ska chilla, läsa tidningar/böcker, lösa korsord och allt annat än cykel men sedan är det dags att ta tillbaka träningsandan då flera tävlingar väntar i år.

tisdag 19 juni 2012

Mot tuffa tider...

Gårdagens 4:or var tuffa. Jag tror alltid att jag ska "dö" efter sista intervallen. Helt utmattad hänger jag en stund i styret för att hitta tillbaka till nuet och för att kunna fokusera. Lustigt....nja inte då men känslan efteråt är oslagbar. Jag är ny på detta med 4:or. Tidigare har jag kört längre intervaller men jag antar att detta "trimmar" till det ytterligare. Vem kom förresten på att det ska vara 4 x 4? Nåja, effektfulla känns de i varjefall och illamående men lycklig trampar jag därefter hemåt med puré-ben i motvinden. Ska jag bli snabbare är det bara att plåga sig....

Väl hemma och efter stretch och dusch så fick jag "ström"-behandling i låren. Känslan av detta är lite olustig men det är supereffektivt! Man ser tydligt hur musklerna masseras av strömmen och visste man inte bättre ser det fan ut som om en aliens krälar runt i benen. Insida lår 20 minuter och utsida lår 20 minuter, sedan kändes låren tiptop igen.

Annorlunda avkoppling
Nu drar det ihop sig till hårdkörar-helgen där jag ska köra på tufft och bryta ner för att sedan efter helgen återhämta mig i uppbyggnadssyfte. Sedan är det bara sista en och en halv veckan kvar tills VSM. Allt är planerat i minsta detalj och nu är det verkligen upp till mig att prestera det bästa jag kan den 6:e juli.

I morgon blir det ett lugnt distanspass men på torsdag är det dags för 4:or igen, denna gång inbakat i ett distanspass. Sedan följer som sagt tuffa pass fre-lör-sön så, goodbye midsommar-snaps och öl. Fast jag lär nog överleva det också......

Inte ett ord från Cykloteket ännu. Jag saknar mitt diskhjul men får tålmodigt köra på fulhjulen tills det är fixat. Nu nojjar jag lite över tanken att disken inte fixad innan VSM men Cykloteket LOVADE så jag får väl vänta då.....

Så här ska ju cykeln se ut...

söndag 17 juni 2012

På soffan skapas inga vinnare


Vädret inspirerar verkligen inte men något jag hamrat in i pannan är att det är lika bra att ge sig ut i ur och skur. Vem vet vilket väder man får på en tävling? I går lördag var det sannerligen inte skoj väder. På agendan stod intervaller 2 x 15 km och lite tung i hågen gav jag mig iväg. Sanningen är den att jag knappt haft bättre känsla tidigare, än igår. Detta trots spöregn och mer eller mindre mot/sidvind! Riktigt glad var jag när jag kom hem och efter den obligatoriska avspolningen av cykeln så var jag riktigt lycklig över den känsla jag hade i kroppen. Trötta ben, javisst, men samtidigt otroligt peppad för nästa veckas träning, som blir den tuffaste på länge! Nu kan vädermakterna kasta vilket väder som helst på mig. Jag klarar allt!! Måndagen inleds med härliga 4 x 4 i backe. Hoppas känslan håller i sig!


Här står "pojkarna" på rad
På bilden syns vårt "trainer-rum" tillika min cykelförvaring. Städade upp efter vinterns tillhåll och lyckades faktiskt få till det riktigt hyggligt. Cyklarna på rad och tillbehör i korgförvaring samt hjälmarna hängades prydligt på rad. Nu ska jag bara laga några slangar så jag har extra vid behov men det får vänta.

Tempocykeln har fortfarande "fulhjul" då disken inte är klar ännu. Cykloteket skulle höra av sig när den var klar meeen tiden går och jag får abstinens. Det går ju alldeles bra att träna på dessa hjul men jag saknar den där känslan man får när finhjulen sitter på. För visst är man mycket snabbare med finhjul? ;-)
onsdag 13 juni 2012

Skokloster Tempo

Kvällen bjöd på perfekta förhållanden även om det inte var lika soligt som förra året. Banan är ganska tuff, det är mycket upp och ner (precis som VSM banan) och jag kämpar ju med att vara jämn, även i uppförsbackar även om jag inte är där riktigt än.
Jag gjorde en bra start och hittade snabbt rytmen. Första backen dök upp och jag stretade på så gott som jag kunde sedan var det nerför och uppför och nerför....Vändningen gjordes på en riktig vändplats varpå så mycket fart inte gick förlorad så det var bara att "ge på't" igen på vägen tillbaka. Uppför, nerför, uppför.....sista biten in till mål kände jag att jag hade krafter kvar så med två km kvar så körde jag på allt jag hade. I mål på 39.07, snitt 34.98 och slog mig själv från förra året med 1 minut och 20 sekunder.

Då mitt diskhjul är inlämnat på rep. så körde jag på "fulhjulen" och det gick ju bra ändå. Rent psykologiskt skulle det vara så skönt att få köra ett lopp på 36 km/h i snitt innan VSM och jag hoppas att jag ska kunna få till det på Danmark-Östuna tempot. Lite flackare lopp med god chans till acceleration.

Eftersnacket var viktigt för mig då jag fick möjlighet att snacka med Alex om de sista förberedelserna inför VSM. Träningen intensifieras nu i tre veckor med en "spyhelg" inbakad där jag ska brytas ner totalt för att sedan byggas upp och vara så bra som jag kan den 6/7. Jag har fått schemat och samtidigt som det ser otroligt jobbigt ut så ser det så roligt och utmanade ut så jag längtar ännu mer till VSM nu. Jag är otroligt glad att Alex tar sig tid med mig och delar med sig av sin enkla men effektiva träningsfilosofi. Hur det än går i år strävar jag vidare nästa och och hoppas jag kan få bevara denna värdefulla kontakt.

I och med att träningen intensifierats så har tröskelintervallerna bytts ut mot 4x4:or vilka jag körde för första gången i måndags. Eftersom jag behöver träna backe så slog jag ihop 4:orna med backe. På baksidan av Hakunge finns en stigning med några flackare partier som lämpar sig väl för denna aktivitet.
Första intervallen kändes jag slö men pulsen visade 93-95% av max större delen av tiden. Garmin tappade tyvärr hela detta pass varpå jag fick gå på känslan samt det jag såg "live" på klockan.
Andra intervallen var jag mer alert, ställde mig upp när det kändes för jävligt, slängde på två extra växlar på det flackare partiet och tryckte på. Nu visade klockan 95% av max när jag tittade ner då och då
Tredje intervallen var mentalt tung. Nu började huvudet klaga men det sket jag i. Här skulle köras på! Ungefär samma känsla som tvåan och samma pulsläge.
Fjärde intervallen fick jag den bästa känslan i då jag snabbare jobbade upp pulsen över 90% och sedan krängde mig uppför, en-två växlar till och ställde mig upp. Nu visade klockan 97% av max de två sista gångerna jag tittade ner och jag minns knappt hur jag kom upp för sista backen.

Jag ska försöka utnyttja tiden lite bättre nästa gång (torsdag). Se till att pulsen jobbas upp snabbare och sedan stålsätta mig och bara "dunka" på. Kan jag få samma bra intervaller framöver som den sista i detta set så blir det riktigt bra.

Nästa vecka på torsdag så går jag på 5 veckors semester och det blir perfekt i massa aspekter men den viktigaste är ju att jag får möjlighet till mer vila. Jag är så himla trött och vissa morgnar är jag som en radarstyrd varelse som rör sig som en flipperspelsboll mellan bänkarna i köket. Tur att gången i köket är smal.....

Vad händer framöver?

- SM Tempo i Södertälje 26/6. Jag och Jonas åker ner och hejjar på bl.a Alex
- Sista tempoloppet i Smack serien, innan sommaruppehållet, 27/6 i Uppsala. Jag hoppas nå mitt delmål 36 km/h i snitt
- Jag åker till Karlstad 30/6 för att ägna mig åt något helt annat än cykel. Nämligen hälsa på min gamla dressyrhäst!!
- VSM 6/7

Nu väntar semester och förhoppningsvis soliga dagar. Jag vet ju vad jag ska göra men hoppas även hinna slappa massa samt, efter VSM, kunna unna mig gott att både äta och dricka!